Business Communication Letters Notes

Business Communication Letters Notes

 

Business Communication Letters Notes:- In this post Business communication notes for Essential of Effective, Business letter, Writing Important Business Letters including Correspondence with bank and insurance companies. all topics included in this post. This post-BBA, MBA, B COM, M COM all students study business communication. we are provided business communication notes. Thanx to visit over website WWW.MonBin.Com

Q. 1. Define the term business letter.

Ans. Letters related to business affairs are termed as business letters. These letters help the businessman to build new relations and maintain the existing relations. These letters are written to achieve definite purposes such as selling products, making an inquiry, seeking information or advice creating goodwill, etc.

Q. 2. Name any three types of request letters.

Ans. (a) Requesting routine information related to the product. ‘

(b) Request for a loan from a bank or a financial institution.

(c) Request letter to establish a relationship with formal customers etc.

Q. 3. Give any three objectives of the sales letter.

Ans. (a) To introduce the salesman to the potential customers.

(b) To create and maintain the firm goodwill among the customers.

(c) To serve as a silent salesman wherever a salesman – cannot reach the customers.

Q.4. Give the four important of a business letter.

Ans. (a) Widen contracts.

(b) Provide record and reference.

(c) Evidence of contracts.

(d) Exchange of information.

Q. 5. What is the sales letter?

Ans. In the highly competitive business of today, publicity and advertisements have become essential for every business enterprise. Sales letters are one form of advertising. These letters enable a businessman to approach present and potential customers easily and at a low cost.

Q. 6. What do you mean by good newsletter?

Ans. Good newsletters are written to convey pleasant news to the reader. These letters gain a positive reaction of the reader. Thus, a good newsletter is a letter that conveys a positive message to the reader.

Q. 7. What do you mean by resume?

Ans. A resume is a written summary of one’s educational qualification and experience. It is a method of presentation through which candidates present their life achievements, personal details and academic qualifications to the possible employer. Thus, the resume provides maximum information about the candidate in an impressive way.

Q. 8. What are the important points given in the layout of the resume?

Ans. (a) Opening section.

(b) Academic qualifications.

(c) Working experience.

(d) Achievements and awards.

(e) Personal data.

(f) References.

Q. 9. Define the term enclosures.

Ans. It is always a good policy to mention the number and nature of the documents and other papers enclosed with the application letter. The number of papers or documents enclosed other than the application are called enclosures.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *